Natte buitenmuur Hemelwaterafvoer Kalksluier Los stucwerk Muurvocht Nederland is vochtig

Vocht is schadelijk voor gebouwen

Vocht is schadelijk voor gebouwen

Vocht tast elk gebouw aan
Vocht tast elk gebouw aan

Vocht is schadelijk voor gebouwen, waardoor het van belang is om dit slechts in beperkte mate toe te laten. Het binnenklimaat kan het best 50 - 60% vocht bevatten. Dit is voldoende om er comfortabel in te kunnen verblijven en voorkomt aan de andere kant dat zich schimmels kunnen ontwikkelen.

Vocht in gebouwen kan op verschillende manieren schade aanrichten, bijvoorbeeld op het moment dat het vocht bevriest en door middel van de zouten in de bouwmaterialen die het oplost. Het is daarom verstandig om eventuele vochtproblemen in een vroeg stadium te herkennen en die zo snel mogelijk te (laten) verhelpen.

Bevriezen van vocht

Vocht is allereerst schadelijk voor gebouwen vanwege de eigenschap dat het bevriest als de temperatuur onder nul duikt. Vocht bevriest en verandert daarmee in ijs. Het grote probleem daarmee is dat het volume van het vocht toe zal nemen, omdat er meer ruimte tussen de moleculen ontstaat. Die ruimte is er niet in de gevel. Op het moment dat er vocht in de poreuze bouwmaterialen zoals metselwerk zit en dat bevriest zal het willen uitzetten. De kracht van het vocht is dan zo groot dat het metselwerk er zelfs onder kan bezwijken.

Op die manier is vocht schadelijk voor gebouwen, omdat dit het metselwerk en de gehele bouwkundige kwaliteit kan aantasten. Het is daarom van belang om eventueel vocht in de gevel goed in de gaten te houden en daar tijdig maatregelen tegen te nemen, bij voorkeur voordat de temperaturen buiten weer onder het vriespunt zullen duiken.

Zouten in de gevel

Voorbeeld van zoutuitbloei

Ook buiten de koude periode om is vorst schadelijk voor gebouwen. Dit heeft te maken met de zouten die we gebruiken in de verschillende bouwmaterialen en bouwstoffen. De zouten daarin dragen bij aan de stevigheid van de constructie en zorgen er daarmee voor dat de kwaliteit in orde is. Het vocht heeft de neiging om de zouten op te lossen. Op die manier verliest de gevel of een ander bouwkundige element aan kwaliteit, waardoor er na verloop van tijd problemen kunnen ontstaan. Er ontstaat vochtschade, vanwege zowel het bevriezen van vocht als het oplossen van de zouten die zich in de bouwstoffen bevinden.

Vochtschade voorkomen

Gelukkig bestaan er verschillende mogelijkheden om vochtschade te voorkomen, waarmee u er eenvoudig voor kunt zorgen dat u daar zo min mogelijk mee te maken krijgt. Het is allereerst verstandig om goed te ventileren, aangezien dit zorgt voor frisse lucht die een teveel aan vocht uit de lucht op kan nemen. Door goed te ventileren blijft de luchtvochtigheid tussen de 50% en 60%, waardoor schimmels niet de kans krijgen om zich te ontwikkelen en er niet teveel vocht in de gevels zit.

Indien er sprake is van acute vochtschade is het verstandig om daarvoor een specialist in te schakelen. Die kan u helpen de vochtproblemen te herkennen en aan te geven welke maatregelen er beschikbaar zijn om daar iets aan te doen. Des te vlotter u dat doet, des te kleiner de kans dat de vochtschade zich uitbreidt en er bijvoorbeeld bouwkundige problemen ontstaan.

Enkele voorbeelden van vochtproblemen

  • Lekkage
  • Doorslaand vocht door fundering
  • Schimmelvorming
  • Schimmels rondom kozijnen
  • Condensatie
  • Grondwater in kelder
  • Lekkage tussen vloer en wand van kelder
  • Lekkage hemelwaterafvoer
  • Schimmel op plafond
  • Stucwerk laat los door vocht
  • Lekkage tussen vloer en plafond
  • Lekkage boven plafond

Gratis Offerte Aanvragen ?

Heeft u vochtproblemen en wilt u advies hierover?

Wilt u weten wat het zou kosten om het probleem te verhelpen?

Vraag dan volledig gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Dekking in geheel Nederland.

Alle disciplines.

Garantie op alle werkzaamheden.

Wij gebruiken cookies op deze website om de gebruikservaring te verbeteren Meer informatie